Confrérie des Chevaliers Domaine Backerbosch

De in de vorige eeuw in Nederland nog bescheiden wijncultuur, die voornamelijk voorkwam rond Maastricht, is uitgegroeid tot een volwaardige wijnproductie in meerdere delen van ons land. Niet alleen grote professionele wijnhuizen, maar ook meerdere kleinere wijnproducenten, hebben Limburg inmiddels duidelijk op de kaart gezet. Eén van hen is de wijngaard ‘Backerbosch’. Een wijngaard die op een niet commerciële wijze wordt geëxploiteerd door de ‘Stichting Domaine de la Confrérie des Chevaliers Backerbosch’, met als doel dit stukje Limburgs cultureel erfgoed in stand te houden.

Historie van de wijngaard Backerbosch

De wijngaard Backerbosch bevindt zich in Cadier en Keer, ten oosten van Maastricht, naast de golfbaan ‘Het Rijk van Margraten’ en aanpalend aan het Missiehuis. De wijnberg is genoemd naar de Romeinse villa ‘Backerbosch’, die hier gebouwd werd rond 300 na Christus. De funderingen van deze villa bevinden zich nog steeds onder de bodem van de wijngaard en de aangrenzende golfbaan. De ligging van deze villa was goed gekozen, met een prachtig uitzicht op de legerplaats Mosae ad Trajectum, het huidige Maastricht. Om de villa te bouwen werden uit de onderliggende mergel, blokken gezaagd. Hierdoor zijn de huidige aanwezige grotten ontstaan. Ook de paters hebben in de jaren 1800, voor de bouw van hun klooster, van deze aanwezige mergel gebruik gemaakt. De wijngaard Backerbosch is aangelegd op de plek waar de vroegere Romeinse villa heeft gestaan. De wijnberg werd aangeplant met de druivensoorten Optima, Kerner en Riesling.

Confrérie

Om het wijndomein meer glans te geven is de Confrérie ‘Wijnbroederschap Backerbosch’ in het leven geroepen. Een duik in de geschiedenis leert dat de Confréries in Frankrijk in vroegere tijden een taak hadden die te vergelijken was met die van de schuttersgilden in onze contreien.

Het aantal wijngebieden was beperkt en de weg van producent naar gebruiker was lang en gevaarlijk, zodat een daadwerkelijke bescherming met een degen geen overbodige luxe was. De uitbreiding van de wijncultuur en de grotere veiligheid bij het transport, hadden tot gevolg dat de confréries in slaap sukkelden. In het begin van de vorige eeuw werden de confréries echter weer tot nieuw leven geroepen. Nu met andere doelstellingen. Het promoten van het eigen wijngebied en het organiseren van gezellige wijnproefdagen onder vrienden, de confrères, behoorden tot hun doelstelling.

In de middeleeuwen kozen de gildes St. Vincent, Urbanus en St. Martin met zijn ezel, als hun beschermheiligen. De legendes gaan dat het woord “VIN” afstamt van St. VINCENT en dat het snoeien van de wijnstruiken (dat een grotere en betere opbrengst garandeert), te danken is aan St. Martin. Bij zijn bezoek aan de wijnboeren bond hij zijn ezel aan een wijnstronk en de ezel liet zich de wijnblaadjes goed smaken. En wat bleek later: deze wijnstronk leverden meer en betere druiven!

Een nieuwe impuls

Door de Confrérie des Chevaliers de Backerbosch is vanaf 2006 een nieuwe impuls gegeven aan de instandhouding van de wijngaard. Als onderdeel van een geheel nieuwe aanpak, werden nieuwe, resistente wijnstruiken aangeplant. En er werd een bodemonderzoek gedaan. De samenstelling van de bodem en onderlagen, bestaande uit een laagje löss, leemlagen, kiezel en daaronder mergel, alsmede het gunstige microklimaat vormen een ideale voedingsbodem voor de wortels van de druivenstokken. Na de oogst van 2006 en 2007 werden de 40 jaar oude struiken gerooid. Onder de bezielende leiding van onze ‘KELTERMEISTER’ Jean Muytjens en Marcel Leesens van de firma Bemelerhof, werden de nieuwe ranken Solaris/Helios (wit) en Regent Reberger (rood) aangeplant. Deze nieuwe resistente druivensoorten zijn speciaal voor de Noordelijke streken ontwikkeld. In 2023 is de Regent Reberger vervangen door de witte druivensoort Siegerrebe.

Unieke etiketten van kunstenaars van Limburgse bodem

Wijn van Domaine Backerbosch wordt jaarlijks gebotteld en voorzien van genummerde etiketten die voor elke jaargang speciaal ontworpen worden door een lokaal bekende kunstenaar, zoals Frank Boom in 2007 en Chrit Rousseau in 2008. Het etiket van de Backerbosch 2009 is tot stand gekomen door samenwerking met kunstschilder Marli Hommel uit Cadier en Keer. De door de kunstenaars (‘om niet’) vervaardigde doeken, op basis waarvan de etiketten worden gemaakt, worden tijdens de veiling van het jaarlijkse Chapiter geveild. De opbrengst komt ten goede aan een tekens wisselend goed doel.

Onze Confrérie

Jaarlijks worden de nieuwe wijnbroeders feestelijk geïnaugureerd tijdens een van de evenementen. Daarnaast helpen de confrères bij de jaarlijkse pluk. Natuurlijk op basis van vrijwilligheid! De opbrengsten van de wijnberg worden niet commercieel geëxploiteerd, maar jaarlijks onder de confrères verdeeld. Ook dat verdelen gebeurt ook tijdens een gezellige bijeenkomst. Onze wijnbroederschap ‘Confrérie des Chevaliers Backerbosch’ is immers een genootschap van vrienden die enerzijds de wijnberg Backerbosch een warm hart toedragen, maar die anderzijds ook van gezelligheid houden!